Livet ombord

HÄR finns en packningslista du kan ladda ner!

Sömn

På Albanus sover alla i samma salong, det som på förlagan var ett lastrum. Utrymmet delas också med byssan och matplatsen.
De kojerna som finns har en grundbäddning bestående av madrass, täcke och kudde. Extra filtar finns vid behov.
Sänglinne finns oftast att få ombord mot avgift, men boka det gärna på förhand. Det går också bra att ta med eget linne eller egen sovsäck.

Mathållning

Matlagningen är oftast en social höjdpunkt på Albanus, där alla hjälper till! Det sker i en välutrustad byssa, med väl tilltagen gasspis och -ugn.
Det finns kylar att förvara mat i, och gott om torrförråd. Däremot finns ingen frys.
Dricksvatten finns i tank, och det vatten som finns i kranen kan man dricka. För diskning finns även varmvatten ur en beredare.
Porslin, glas och bestick finns för över 50 personer, men cirka 15 personer äter bekvämt inomhus samtidigt.

Komfort

Värme och varmvatten finns ombord, och det blir sällan för kallt under däck. Dusch finns inte, och inte heller bastu, men vi har tillgång till flera platser i skärgården där man kan gå iland för att tvätta sig.
Det finns två toaletter i anslutning till salongen.
Normalt under färd finns bara 12V att tillgå, och det finns laddningsplatser för mobiler och mindre elektronik. Tänk på att vanlig 230V “hemma-el” endast finns ombord i vissa hamnar, så räkna inte med det!

Segling

Det är frivilligt att delta i seglingen ombord, men alla uppmuntras till det. Besättningen handleder er så att alla moment kan ske säkert och effektivt. Vid längre seglingar så delar besättningen in er i grupper så att alla får chans att delta.

Klädsel och övrigt

Även om du är van utomhus, så kan det vara skäl att klä sig extra varmt inför en seglats. Man står förhållandevis mycket stilla, och det blåser alltid. Albanus styrs och seglas utomhus, så kläderna är mycket viktiga för komforten.
Klä dig i oömma kläder, det finns alltid risk att bli våt eller smutsig.
Välj bekväma skor, undvik högklackat. Däcket kan bli halt, och fartyget rör sig!
Kom ihåg solskydd, både som kräm och som huvudbonad. Havet förstärker solstrålarna.